+31 (0)505 690 064 info@webheads.nl

Wat is het verschil tussen UX en UI

Heeft u al eens een website laten maken? Dan heeft u waarschijnlijk wel van de termen UX en UI gehoord. Deze termen worden vaak gebruikt bij webdesigners en spelen een cruciale rol in het proces en web development.

In deze blog leggen we het verschil tussen deze twee uit.

De betekenis van UX design

UX staat voor User Experience, wat letterlijk gebruikers ervaring betekent. Bij user experience draait het dan ook om het maken van een ontwerp dat resulteert in een optimale gebruikerservaring. Hoe sneller een platform erin slaagt om de wensen van de bezoeker te vervullen, hoe beter het UX design geslaagd is.

Dit type design kan op verschillende manieren tot uiting komen. Van het maken van speciale wireframes of animaties tot het ontwerpen van A/B testen van knoppen die resulteren in een hogere conversie, dit zijn allemaal vormen van UX-design. Ook voor Google wordt gebruiksvriendelijkheid steeds belangrijker, daarom is het van belang om dit zo efficiƫnt mogelijk ingericht te hebben.

De betekenis van UI design

UI staat voor User Interface, dat gebruikersomgeving betekent. Dit kan bijvoorbeeld de gebruikersomgeving van een website zijn, maar ook applicaties natuurlijk. Niet alleen een ontwerp, maar juist het goed functioneren van alle elementen in de interface zijn voor een UI designer van groot belang.
Het uiteindelijke doel van User Interface Design is om tot een betere en vriendelijkere gebruikerservaring te komen. Maar daar waar UX zich richt op de totale gebruikerservaring, ligt bij UI de focus specifiek op de interface. In dit opzicht zijn UI designers echte specialisten binnen het vakgebied van design.

Maar er zijn meer verschillen tussen UX en UI. Omdat UI draait om het optimaliseren van de interface en de specifieke elementen daarbinnen, zijn UI designers vaak gespecialiseerd in grafisch ontwerp.

Zo passen zij onder meer moeiteloos kleine details aan die uiteindelijk een groot verschil blijken te maken.
De kwaliteiten van een UX designer liggen meer in het overzien van het grote geheel. De nadruk ligt minder op grafisch ontwerp en meer op het technische en analytische vlak.
We hopen dat door het lezen van deze blog meer te weten bent gekomen over de twee verschillende vlakken.

Meer te weten komen? Zowel op het gebied van UI als UX zijn verschillende opleidingen te volgen in Nederland. Hou ook onze blog in de gaten voor het laatste nieuws op dit gebied.

Cases

Corporate website Summery Cosmedical Group

Webshop Soopl

Viatore

Oad Kennisbank

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Bel ons, stuur een e-mail, of vul het contactformulier in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

+31 (0)50 569 0064 info@webheads.nl

    Maak direct een afspraak

    We helpen je graag verder.

    +31 (0)505 690 064
    info@webheads.nl